lördag 26 mars 2011

Relaterade tillstånd


Attention är inte bara inriktat på neuropsykiatriska diagnoser. Vi välkomnar alla som känner igen sig i våra kärnsymptom, alltså personer som sedan barndomen haft större problem än andra med:
• uppmärksamhetsreglering, impulskontroll och aktivitetsnivå
• samspel med andra människor
• motorik
• inlärning och minne
• att uttrycka sig i tal och skrift

I menyn till vänster hittar du några av de tillstånd som både liknar och ofta förekommer i samband med neuropsykiatriska diagnoser.

NLD

NLD är ett neuropsykologiskt tillstånd snarare än en diagnos. Tillståndet utmärks av att de drabbade har god språklig förmåga samtidigt som de har problem inom flera icke-språkliga områden, såsom perception eller motorisk koordination. NLD förekommer hos barn med Asperger, ADHD och utvecklingsstörning.
Mer information
Eftersom NLD är ett ganska nytt begrepp i Sverige är det svårt att hitta informationssidor på svenska. Däremot finns det information på norska hos Statlig Specialpedagogisk StØttesystem och norska NLD-föreningen samt på engelska hos Jessica Kingsley publishers.

Dyslexi

Det är vanligt att personer som har NPF också har läs- och skrivsvårigheter. Ibland kan det bero på problemen med koncentration, uppmärksamhet, överaktivitet och impulsivitet.  Men det kan också bero på att personen har dyslexi.
Personer med dyslexi har svårt att känna igen och tyda ord. Några vanliga symtom är att man kastar om bokstäver i ord, vänder på ord så att de hamnar baklänges (som blir mos), och att man spegelvänder bokstäver och siffror. Det är också vanligt att man svårt att komma ihåg det man läst.
Dyslexi har inget med intelligens att göra. Det kan inte botas, men med rätt hjälpmedel och särskilt stöd i skolan kan det bli mycket lättare att leva med dyslexi. Att läsa mycket eller lyssna på ljudböcker brukar förbättra förmågan att läsa och stava.
Läs mer om dyslexi och NPF i våra faktablad

Läs mer om dyslexi hos Dyslexiförbundet FMLS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar